Atlasprofilax®

Whiplash

Whiplash

Wat is een Whiplash?Een whiplash is een complexe aandoening welke een grote variatie aan klachten kan geven. De klachten kunnen per individu zeer uiteenlopend zijn. Deze complexiteit zorgt ervoor dat een whiplash een onbegrepen aandoening is. Vooral door het ontbreken van acute letselschade wordt whiplash door artsen in Nederland niet gemakkelijk (h)erkend!

Jaarlijks lopen vele mensen een whiplash op na een auto-ongeluk. Uit de richtlijn Whiplash (2008)1 blijkt dat een whiplash een mechanisme is, waarbij meerdere krachten tegelijkertijd op de nek inwerken. Hierbij maakt het hoofd een heftige slingerbeweging ten opzichte van de romp. Dit heeft natuurlijk ook zijn uitwerking op de atlas, de eerste nekwervel, waar het hoofd op rust. Een whiplash treedt voornamelijk op bij (auto) ongevallen, bij aanrijdingen van de achter- of zijkant. Op het moment dat er wel nek-, hoofd- of bewegingsklachten zijn, maar geen duidelijke aanwijzing voor acute letselschade, kan de diagnose ‘whiplash’ worden gesteld.

Wat zijn de klachten?

De meest voorkomende klachten volgens de richtlijn Whiplash (2008) zijn:

  • Pijn in de nek, met mogelijke uitstraling naar het achterhoofd, schouders en armen;
  • Een stijve nek welke beperking van beweging geeft;
  • Hoofdpijn, vooral in het achterhoofd en mogelijk uitstralend naar het voorhoofd.

Minder vaak voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld:

  • Duizeligheid, misselijkheid en moeheid;
  • Problemen bij zien en horen (oorsuizen);
  • Geheugenproblemen.
  • Last van geluid, lichtflitsen
  • Overprikkeling van het zenuwstelsel

Houden de klachten langer aan dan 2 á 3 maanden, dan spreekt men van een langdurig whiplashsyndroom. Andere klachten die voor kunnen komen zijn concentratiestoornissen, psychologische veranderingen zoals depressie, nervositeit, slaapstoornissen en emotionele labiliteit.

Vanuit de complementaire geneeskunde wordt gewezen op het belang van het hoog-cervicale gebied (schedel, atlas en tweede nekwervel), dat met name bij whiplashklachten een belangrijke rol speelt. De vele zenuwbanen die hierdoor lopen en een flinke klap hebben gekregen door het auto-ongeluk kunnen hierdoor beschadigingen hebben opgelopen.

ERVARINGEN

Na een zoek tocht van jaren, met mijn dochter Anouk van 15 heb ik jaren gelopen langs verschillende artsen, fysiotherapeuten, manueeltherapeuten, osteopaten, psychologen, Cesar therapeut en noem maar op. Zonder doorbraak of echt verschil Na het ongeluk wat mijn dochter heeft gehad bleef ze last houden van stekende hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de nek en schouders, regelmatig opgezette klieren, ADD, beenlengteverschil en extreme vermoeidheid. Na de atlascorrectie had Anouk last van spierpijn wisselend door het hele lichaam, emotionele buien, maar geen hoofdpijn meer! Geen beenlengteverschil meer. Ook hoort ze beter en is zelfs haar zicht vooruitgegaan. Zit nu weer helemaal goed in haar vel. ((blije moeder die zich zo machteloos voelde)

Wat is AtlasPROfilax®?

De atlas krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht en is grotendeels een onbegrepen gebied. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

AtlasPROfilax® is een methode die ontwikkeld is door de Zwitser René Claudius Schümperli. Hij heeft tussen 1993 en 1996 een revolutionaire methode ontwikkeld die het gebied rondom de atlas op een veilige manier behandelt. Hierbij worden met name de verschillende korte spiergroepen behandelt die direct onder de schedel liggen en het gebied rondom de atlas inclusief het hoofd in positie houden. Het is een neuromusculaire behandeling die wordt uitgevoerd met een massageapparaat op specifieke plaatsen rondom de schedel.

Hoe biedt AtlasPROfilax® een oplossing?

Bij een whiplash is het gehele gebied rondom de eerste nekwervel in een stresstoestand geraakt en verdraaid (inclusief de zenuw van de eerste nekwervel en het bindweefsel). Tijdens de AtlasPROfilax® behandeling wordt dit hele gebied rondom de C1 gereset. Dit gebeurt in één behandeling en geeft meestal onmiddellijke verlichting.

Wat is AtlasPROfilax® NIET?

Tijdens een AtlasPROfilax behandeling wordt de Atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Het is een volkomen ongevaarlijke methode. Wereldwijd zijn reeds meer dan twee miljoen mensen behandeld. Het is een neuromusculaire massage, die overigens niet voor iedereen pijnloos is.

Literatuur

  1. http://whiplash.totall.eu/doc/psd/richtlijnen-fysio-whiplash.pdf

Ik heb interesse in deze behandeling

Wil je deze behandeling inplannen of wil je meer informatie over wat ik voor je kan doen?
Twijfel dan niet en neem contact op via het onderstaande formulier.

× Vragen? Chat met mij